Logo - Solidarni
SROWARZYSZENIE "SOLIDARNI W PARTNERSTWIE" rok załozenia 2006
Włącz / wyłacz kontrast

 WYJAZD STUDYJNY DO HISZPANII

W dniach 16-18 listopada br. grupa liderów z obszaru działania Stowarzyszenia „Solidarni w Partnerstwie” uczestniczyła w wyjeździe studyjnym do Hiszpanii. Wyjazd zorganizowany był w ramach projektu współpracy SMAK – „Spektakl Międzypokoleniowych Atrakcji Kulinarnych”. W wyjeździe uczestniczyło 4 partnerów:  Stowarzyszenia „Solidarni w Partnerstwie” - koordynator, Stowarzyszenia Wielkopolska Wschodnia, LGD Kraina Trzech Rzek oraz Czarnkowsko – Trzcianecka Lokalna Grupa Działania.

Po przylocie do Sevilli , kulinarna przygoda rozpoczęła się wizytą na farmie oliwek- andaluzyjskiego płynnego złota w Firmie Basilippo. Historia produkcji oliwek w tym miejscu sięga epoki brązu (X – VI w p.n.e.), gdy pomiędzy dzisiejszymi miejscowościami El Viso del Alcor i Carmona (prowincja Sevilla) znajdowała się osada zwana Basilippo (Wioska w księżycowym lesie). Jej mieszkańcy byli silnie związani z rosnącymi dziko na tym terenie gajami oliwnymi oraz licznymi korzyściami związanymi z oliwkami. Tradycje rodzinne związane z uprawą gajów oliwnych sięgają w firmie Basilippo roku 1850, łącząc rzemieślniczą kulturę pracy i nowoczesne systemy produkcji oraz sprzedaż i marketing. Właściciel firmy przedstawił proces uprawy oliwek, zbiorów oraz produkcji oliwy. Wizyta zakończyła się degustacją. Uczestnicy poznali różne smaki oliwy, a także możliwości jej zastosowania, niektóre dość zaskakujące - jak na przykład lody czekoladowe z oliwą.

Kolejnego dnia uczestnicy odwiedzili JAMONES ERIZ, firmę zajmującą się produkcją szynki iberyjskiej w Corteconcepción, w samym sercu Parku Przyrodniczego Sierra de Aracena i Picos de Aroche. Gdzie na terenie parku wypasane są świnie, które żywią się przede wszystkim żołędziami (bellota) przez co ich mięso ma wyjątkowy smak. Właścicielami zwierząt są lokalni rolnicy, którzy wspólnie stworzyli miejsce, gdzie produkuje się wyśmienitą szynkę w naturalny, praktykowany od wieków sposób. Po dwóch latach wypasu świń, są one ubijane. Szynki i łopatki wraz z kończyną suszy się 3 lata. Pozostałe mięso wykorzystuje się do produkcji chorizo (suszona grubo mielona kiełbasa) i salami. Podczas pobytu, uczestnicy zapoznali się z całym  procesem produkcji i mieli okazje porównać smak tradycyjnej szynki do tej z przemysłowej produkcji.

Głównym celem wyjazdu było zapoznanie się z dobrymi praktykami występującymi na obszarze Andaluzji,  z ich lokalnymi produktami oraz wymiana doświadczeń między partnerami projektu.

Trzeciego dnia grupa we wspaniałych nastrojach udała się na lotnisko, gdzie uczestnicy  pełni wrażeń oraz wzbogaceni o nowe doświadczenia wymieniali swoje spostrzeżenia na temat niezwykłej krainy, która zachwyca swoją odmiennością nie tylko kulinarną ale również przyrodniczą i kulturową.

Wizyta studyjna realizowana w ramach projektu współpracy pt. "Spektakl Międzypokoleniowych Atrakcji Kulinarnych" (SMAK") współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej, w ramach poddziałania 19.3 „Przygotowanie i realizacja działań w zakresie współpracy z lokalną grupą działania” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

Europejski Fundusz Rolny na Rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.

GALERIA - pobierzjavascript:mctmp(0);

 

 

 FESTIWAL SMAKÓW ZE STOWARZYSZENIEM "SOLIDARNI W PARTNERSTWIE"                              - 1 PAŹDZIERNIKA 2023

W minioną niedzielę 1 października w Starym Mieście  odbył się Festiwal smaków ze Stowarzyszeniem „Solidarni w Partnerstwie”.

Wydarzenie promocyjne zorganizowane zostało w ramach projektu współpracy pn. „Spektakl Międzypokoleniowych Atrakcji Kulinarnych” o akronimie SMAK, współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania   19.3  Przygotowanie i realizacja działań  w zakresie współpracy  z lokalną grupą działania, objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

W tym dniu nie zabrakło atrakcji dla uczestników, pragnących spędzić czas na świeżym powietrzu. Było pysznie, kulturalnie i muzycznie.

Festiwal Smaku, to powrót do korzeni, dający możliwość skosztowania tego, co w naszym regionie jest najsmaczniejsze i najcenniejsze.

Podczas wydarzenia odbył się konkurs kulinarny pn. „Smaki LGD”., w którym udział wzięło 12 Kół Gospodyń Wiejskich z obszaru Stowarzyszenia. Komisja konkursowa w składzie: Anna Majda, Agnieszka Lewandowska i Iwona Bańdosz oceniła przygotowane dania i po podliczeniu punktacji wyłoniła zwycięzców.

1)      Kategoria: najlepsza zupa

  • I miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich Lubiecz
  • II miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich „Broniczanki” w Bronikach
  • III miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich w Starych Grądach

2)      Kategoria: najlepsze danie główne

  • I miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich w Grzymiszewie
  • II miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich Sołectwa Modła Królewska
  • III miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich „Wielopolanki” w Wielopolu

3)      Kategoria: najlepsze ciasto

  • I miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich w Ruminie
  • II miejsce – Stowarzyszenie Koło Gospodyń Wiejskich w Rzgowie
  • III miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich „Z tradycją przy kominku” w Jaroszewicach Rychwalskich

4)      Kategoria: najlepszy napój regionalny

  • I miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich „Świątniczanki” w Świątnikach
  • II miejsce – Stowarzyszenie Koło Gospodyń Wiejskich w Zarzewie
  • III miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich w Węglewie

Uroczyste wręczenie nagród zwycięzcom konkursu odbyło się w obecności pana Krzysztofa Grabowskiego – Wicemarszałka Województwa Wielkopolskiego, który zaszczycił nas swoją obecnością na Festiwalu. Laureaci konkursu otrzymali nagrody w postaci kart podarunkowych o wartości: I miejsce – 500 zł, II miejsce – 400 zł, III miejsce – 300 zł.

Niecodzienną atrakcją dla uczestników był pokaz kulinarny, który wykonał pan Mateusz Krojenka – Finalista VII edycji Programu „MasterChef”. Pasjonat gotowania podczas wydarzenia przygotował 1000 porcji wspaniałego gulaszu.

Wydarzenie obfitowało także w prezentację artystycznych talentów. Z gminy Golina wystąpił zespół wokalno-instrumentalny Ad Rem, z gminy Grodziec zaprezentowała się solistka Dorotka Bartosik gminę Rychwał reprezentowała Orkiestra Dęta „Quantum”, gminę Rzgów – Orkiestra Dęta OSP w Rzgowie, gminę Stare Miasto w tanecznym stylu zaprezentowały „Mażoretki SIGMA”, natomiast z gminy Tuliszków wystąpiła Wokalna Grupa Młodzieżowa w Tuliszkowie.

Najmłodsi chętnie uczestniczyli w warsztatach garncarskich i wikliniarskich, które  przeprowadzili  pan Łukasz Dzieciątkowski z Pracowni Garncarskiej w Czarnymbrodzie oraz Polskie Plecionkarstwo pani Ewy Świątkowskiej - Papińskiej z Chrustów.

Poza warsztatami czekały na nich również gry i zabawy na stoisku Nadleśnictwa Grodziec oraz dmuchańce i animator.

Nie zabrakło również lokalnych producentów, wytwórców, rękodzielników, którzy wystawili swoje stoiska z przysmakami i niezwykłym rękodziełem.

Zwieńczeniem Festiwalu był występ zespołu wokalnego Dynamitki z Blizanowa, który otrzymał nagrodę honorową w dziedzinie twórczości artystycznej, upowszechniania lub ochrony kultury. 

Realizacja wydarzenia miała na celu promocję obszaru LGD. Pozwoliło to na aktywizację i integrację mieszkańców. Stworzyło  możliwość „pochwalenia się” swoimi umiejętnościami kulinarnymi przed szerszym gronem odbiorców i smakoszy. Umożliwiło społeczności poznanie lokalnych produktów oraz możliwości łączenia tradycyjnych dań z nowoczesnością poprzez wykorzystanie nowoczesnych technik przyrządzania potraw lub unowocześniania ich poprzez zastosowanie innych lub dodatkowych produktów uatrakcyjniających daną potrawę.

Dziękujemy serdecznie Kołom Gospodyń Wiejskich za zaangażowanie, chęć uczestnictwa w konkursie oraz tak wspaniale przygotowane stoiska konkursowe a mieszkańcom za tak liczne przybycie.

 Słowa podziękowania kierujemy również do ks. Mirosława Dereszewskiego – Proboszcza Parafii Św. Ap. Piotra i Pawła w Starym Mieście za współpracę i przychylność w użyczeniu terenu oraz Amfiteatru na potrzeby organizacji Festiwalu.

GALERIA - pobierzjavascript:mctmp(0);

Dokumentacja fotograficzna: Zbigniew Nabzdyk

ZAPRASZAMY NA FESTIWAL SMAKÓW ZE STOWARZYSZENIEM "SOLIDARNI                             W PARTNERSTWIE"

Zapraszamy serdecznie do uczestnictwa w wydarzeniu promocyjnym "Festiwal smaków ze Stowarzyszeniem "Solidarni w Partnerstwie" realizowanym w ramach projektu współpracy pn. "Spektakl Międzypokoleniowych Atrakcji Kulinarnych" (SMAK). W programie wiele atrakcji. Szczegóły dostępne na poniższym plakacie.

 

ZAPROSZENIE DO UCZESTNICTWA W KONKURSIE KULINARNYM  "SMAKI LGD"

Stowarzyszenie  „Solidarni w Partnerstwie" serdecznie zaprasza do uczestnictwa w Konkursie kulinarnym  „Smaki LGD".

W konkursie mogą wziąć udział lokalni wytwórcy i producenci, zarówno osoby mające zarejestrowaną działalność  jak i osoby działające hobbystycznie, nie prowadzące działalności, np. osoby prywatne, Koła Gospodyń Wiejskich, Kluby Seniora, OSP z obszaru działania LGD tj. z gmin: Golina, Grodziec, Rychwał, Rzgów, Stare Miasto i Tuliszków. Konkurs odbędzie się 1 października  2023 roku w Starym Mieście.

Zainteresowanych prosimy o zapoznanie się z Regulaminem konkursu oraz wypełnieniem Karty zgłoszeniowej (do karty należy załączyć przepisy na proponowane potrawy), którą należy osobiście lub listownie dostarczyć do Biura Stowarzyszenia  „Solidarni w Partnerstwie” (Stare Miasto, ul. Główna 3) lub wysłać na adres mailowy: lgd@stare-miasto.pl w nieprzekraczalnym terminie do 22 września 2023 roku (liczy się data wpływu zgłoszenia do Biura Stowarzyszenia).

Karty zgłoszeniowe nie zawierające załączonych przepisów na proponowane potrawy nie będą brane pod uwagę.

Regulamin konkursu - pobierz

Karta zgłoszeniowa – pobierz

Plakat - pobierz


WARSZTATY KUCHNIA STAROPOLSKA -  5 LIPCA 2023

Środowe popołudnie w siedzibie Stowarzyszenia należało do kuchni staropolskiej, gdzie ostatnie dwie 15 – osobowe grupy uczestników przygotowały dania zgodnie z menu opracowanym przez Jakuba Linkę. Do przygotowania dań zostały użyte produkty charakterystyczne dla kuchni staropolskiej, poznając przy tym nowatorskie sposoby wykorzystywania nietypowych składników. Uczestnicy pracowali w czteroosobowych grupach i każda z nich przygotowywała inną potrawę.Wymieniali się przepisami, doświadczeniami i miło spędzali wspólny czas. Nad organizacją wszystkich 6 warsztatów czuwał Michał Azarewicz – manager Akademii Kulinarnej SPOT. TO EAT.
Warsztaty współfinansowane ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania 19.3 „Przygotowanie i realizacja działań w zakresie współpracy z lokalną grupą działania" - działanie Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014 - 2020. „Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”.

GALERIA - pobierzjavascript:mctmp(0);

 WARSZTATY FINGER FOODS -  5 LIPCA 2023

5 lipca odbyły się kolejne warsztaty w ramach projektu współpracy pn. Spektakl Międzypokoleniowych Atrakcji Kulinarnych o akronimie SMAK. Tym razem uczestnicy zdobywali umiejętności na warsztatach FINGER FOOD. Finger food to nic innego jak danie na jeden kęs, które spożywa się bez użycia sztućców i talerzy. Idealne przekąski na przyjęcia, które mogą przybierać różne formy: kanapek, roladek, babeczek czy koreczków. Występują w wariantach na słodko ina słono. W tajniki te wprowadził uczestników uzdolniony, młody kucharz Jakub Linka, współpracujący z Akademią Kulinarną SPOT.TO EAT. Mamy nadzieję, że zdobyte doświadczenia kulinarne wykorzystacie Państwo przy organizacji spotkań, czym zaskoczycie swoją rodzinę i znajomych. Warsztaty współfinansowane ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania 19.3 „Przygotowanie i realizacja działań w zakresie współpracy z lokalną grupą działania" - działanie Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014 - 2020. „Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”.

GALERIA - pobierzjavascript:mctmp(0);

 WARSZTATY SUSHI - 4 LIPCA 2023

We wtorek 4 lipca rozpoczęliśmy cykl warsztatów kulinarnych realizowanych w ramach projektu współpracy pn. Spektakl Międzypokoleniowych Atrakcji Kulinarnych o akronimie SMAK. Warsztaty spotkały się z bardzo dużym zainteresowaniem ze strony mieszkańców naszego obszaru, którzy licznie odwiedzili naszą siedzibę tego dnia, pełni chęci do pracy i zdobywania nowych doświadczeń pod okiem Bartłomieja Wrzesińskiego – sushi mastera. Warsztaty przeprowadziła AkademiaKulinarna SPOT. TO EAT z Poznania. Było miło, radośnie i bardzo smacznie. Zapraszamy na fotorelację. Warsztaty współfinansowane ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania 19.3 „Przygotowanie i realizacja działań w zakresie współpracy z lokalną grupą działania" - działanie Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014 - 2020. „Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”.

GALERIA - pobierzjavascript:mctmp(0);

 WARSZTATY KULINARNE - KUCHNIA STAROPOLSKA - ZAPROSZENIE

Stowarzyszenie „Solidarni w Partnerstwie” zaprasza mieszkańców z obszaru LGD, do udziału w bezpłatnych warsztatach kulinarnych  - KUCHNIA STAROPOLSKA , które odbędą się 5 lipca 2023 roku  - realizowanych   w ramach projektu współpracy pn. Spektakl Międzypokoleniowych Atrakcji Kulinarnych.

Szczegóły dostępne na poniższym plakacie.

Plakat - pobierz

WARSZTAY KULINARNE - FINGER FOODS - ZAPROSZENIE

Stowarzyszenie „Solidarni w Partnerstwie” zaprasza mieszkańców z obszaru LGD, do udziału w bezpłatnych warsztatach kulinarnych  - FINGER FOODS , które odbędą się 5 lipca 2023 roku  - realizowanych   w ramach projektu współpracy pn. Spektakl Międzypokoleniowych Atrakcji Kulinarnych.

Szczegóły dostępne na poniższym plakacie.

Plakat - pobierz

WARSZTATY KULINARNE - SUSHI - ZAPROSZENIE

Stowarzyszenie „Solidarni w Partnerstwie” zaprasza mieszkańców z obszaru LGD, do udziału w bezpłatnych warsztatach kulinarnych  - SUSHI , które odbędą się 4 lipca 2023 roku  - realizowanych   w ramach projektu współpracy pn. Spektakl Międzypokoleniowych Atrakcji Kulinarnych.

Szczegóły dostępne na poniższym plakacie.

Plakat - pobierz


KALENDARZ WYDARZEŃ
09
Listopad
2024
Imieniny: Genowefa, Teodor, Ursyn
Gmina i Miasto Tuliszków
Gmina Stare Miasto
Gmina Rzgów
Gmina i Miasto Rychwał
Gmina Grodziec
Gmina Golina
Gmina i Miasto Tuliszków
Gmina Stare Miasto
Gmina Rzgów
Gmina i Miasto Rychwał
Gmina Grodziec
Gmina Golina
przesówaj w prawo
przesówaj w lewo