Środowe popołudnie w siedzibie Stowarzyszenia należało do kuchni staropolskiej, gdzie ostatnie dwie 15 – osobowe grupy uczestników przygotowały dania zgodnie z menu opracowanym przez Jakuba Linkę. Do przygotowania dań zostały użyte produkty charakterystyczne dla kuchni staropolskiej, poznając przy tym nowatorskie sposoby wykorzystywania nietypowych składników. Uczestnicy pracowali w czteroosobowych grupach i każda z nich przygotowywała inną potrawę.Wymieniali się przepisami, doświadczeniami i miło spędzali wspólny czas. Nad organizacją wszystkich 6 warsztatów czuwał Michał Azarewicz – manager Akademii Kulinarnej SPOT. TO EAT.
Warsztaty współfinansowane ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania 19.3 „Przygotowanie i realizacja działań w zakresie współpracy z lokalną grupą działania" - działanie Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014 - 2020. „Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”.